Domowe wina i nalewki

Domowe wino owocowe

paź 22 2017

Letnie zbiory owoców mogą inspirować do robienia różnych przetworów na zimę, jednak chyba mało kto wpada na pomysł, żeby zrobić z nich domowe wino. Będziemy mogli cieszyć się nim przez całą zimę, z sentymentem myśląc o ciepłych miesiącach. Pytanie tylko jak się do tego zabrać?



Przygotowanie sprzętu



Same owoce i cukier nie wystarczą, żeby zrobić dobre wino. Musimy zaopatrzyć się w drożdże winne i pożywkę dla drożdży, a także w specjalną butlę do burzliwej fermentacji i drugą, do spokojnej fermentacji. Przyda się też sokowirówka, żeby uzyskać sok z owoców, wężyk z rurką, korek z rurką fermentacyjną i na koniec butelki do wina i korki.


Owoce


Rodzaj owoców też jest ważny przy robieniu wina, teoretycznie wyjdzie nam gdy użyjemy innych, ale będziemy mieć więcej z tym zachodu. Najlepiej sprawdzają się owoce, które mają dużo soku, czyli jabłka, czerwona i czarna porzeczka, czy też wiśnie. W celu rozpoczęcia procesu robienia wina musimy nasze owoce odpowiednio przygotować.
Wiśnie należy wypestkować, usunąć szypułki, odrzucić te robaczywe i nadgniłe, a na końcu zmiażdżyć.
Jabłka należy umyć, obrać i wyciąć gniazda nasienne oraz pokroić na kawałki. Ułatwimy sobie pracę jeśli użyjemy sokowirówki, dzięki czemu uzyskamy czysty sok. Ewentualnie możemy owoce zetrzeć albo zmiażdżyć ręcznie.
Porzeczki należy przebrać, usunąć szypułki i wycisnąć z nich sok.



Właściwy etap robienia wina


Wybieramy sobie odpowiednią wielkość szklanego gąsiora, w którym będzie fermentować wino. Ustalamy proporcje ilości wody i cukru oraz soku owocowego. Teraz musimy przygotować matkę drożdżową, zaczynamy 5 dni przed rozpoczęciem produkcji. Do soku dajemy szczyptę pożywki do drożdży, 2 łyżki cukru i gotujemy taką miksturę przez 10 minut. Potem dodajemy drożdże winne i przelewamy wszystko do butelki, której otwór przykrywamy gazą. Następnego dnia dodajemy do roztworu 2 szklanki soku, 0,2 g pożywki i 50 g cukru. Odstawiamy to na 4 dni, całość powinna zacząć już fermentować.
Kolejnym krokiem jest dodanie moszczu z owoców (przefiltrowany sok), który uzupełniamy o cukier, wodę, matkę drożdżową i pożywkę dla drożdży. Zatykamy gąsior i umieszczamy w nim rurkę fermentacyjną. Jest to fermentacja burzliwa i trwa około miesiąca.
Po tym czasie zlewamy wino do mniejszej butli, tak aby nie było już miejsca na powietrze. Cały czas musimy kontrolować naszą miksturę, ściągając wino znad osadu, aby cały proces powiódł się bez problemu.

Szukasz alkoholomierza do swojego wina? Sprawdź!

zobacz

Udostępnij