Wino porzeczkowe
Domowe wino porzeczkowe może być świetnym zamiennikiem wina tradycyjnego. Sam trunek jest bardzo szlachetny i działa pozytywnie na nasze zdrowie, na krążenie i serce (oczywiście w odpowiedniej ilości). Można je pić do posiłku lub podczas spotkania towarzyskiego. Jednak nic nie smakuje tak dobrze jak domowej roboty wino z porzeczek- czarnych (półsłodkie) lub czerwonych (słodkie). Polacy coraz częściej wybierają wino jako zamiennik mocniejszych alkoholi i piwa. Statystycznie spożycie wina wzrasta.
Przepis na wino słodkie z czerwonych porzeczek
Składniki:
7 kg czerwonych porzeczek
4 kg cukru
5 l wody
drożdże winne (typ: malaga, burgund)
pożywka dla drożdży
Pierwszą czynnością jest dokładne umycie porzeczek i wyciśnięcie z nich soku. W zagotowanej wodzie rozpuszczamy cukier i taki roztwór odstawiamy do ostygnięcia. Potem dajemy do niego wyciśnięty sok. Następnie dodajemy wcześniej przygotowane drożdże i wsypujemy dla nich pożywkę. Naszą miksturę przelewamy do butli i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na 20 dni. Gdy ten czas minie, możemy nasze wino porzeczkowe rozlewać do butelek i zakorkować. Im dłużej w nich leży tym jest szlachetniejsze.
Wino półsłodkie z czarnych porzeczek
Potrzebujemy:
10 kg czarnych, dojrzałych porzeczek
3,5 kg cukru
7 litrów wody
drożdże winne (typ: malaga, burgund)
pożywka dla drożdży
W celu przygotowania owoców na wino musimy je dokładnie przebrać (odrzucić zepsute owoce), umyć i zmiażdżyć. Taki moszcz zalewamy bardzo gorącą wodą, potrzebujemy jej tyle, żeby lekko zakryła owoce. Po 3 godzinach wyciskamy z owoców sok do oddzielnego naczynia, same owoce ponownie przykrywamy gorącą wodą i powtarzamy czynność jeszcze dwa razy. Do soku dodajemy uprzednio przygotowaną matkę drożdżową, pożywkę dla drożdży i cukier. Odstawiamy na 20 dni w ciemne miejsce. Po upłynięciu tego czasu przelewamy wino do butelek i korkujemy. Najlepiej jak wino jeszcze trochę dojrzeje, będzie dużo lepsze, niż takie pite od razu.
Matka drożdżowa
W celu ułatwienia sobie procesu robienia wina możemy uprzednio przygotować tak zwaną matkę drożdżową. Robi się ją 3 dni przez zrobieniem zacieru z drożdży winiarskiej w postaci płynnej lub suchej. Potrzebujemy do tego szklankę soku z owoców, z których robimy wino, łyżkę cukru, pożywkę, drożdże winiarskie oraz półlitrowy słoik, gazę oraz gumkę.