Nalewka z aronii
Trzeba przyznać, że zestawienie owocu aronii i nalewki to połączenie przyjemnego z pożytecznym: nalewka z tych niewielkich owoców doskonale rozgrzewa, jest słodka, smakuje wybornie, a oprócz tego pomaga zwalczyć przeziębienie! Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego, jak właściwie należy przygotować nalewkę z aronii! Przeczytaj go koniecznie!
Czemu akurat aronia?
Zacznijmy od tego, że aronia jest jednym najzdrowszych owoców, jednak przez cierpki smak, który sprawia, że nie bardzo nadaje się do jedzenia prosto z krzaka, pozostaje niedoceniana. Zwykle jej owoce, o intensywnej barwie, podobne są do borówek amerykańskich lub dużych jagód. Natomiast w Polsce aronia doskonale owocuje – generalnie zbiera się ją jesienią, natomiast można to robić nawet do momentu nadejścia przymrozków! Przede wszystkim aronia zawiera witaminę P, C, B2, B9, a także dużo wapnia, żelaza, jodu, boru, miedzi i wiele innych. Dlatego wzmacnia odporność, wzmacnia naczynia krwionośne. Poza tym spożywanie aronii zalecane jest dla osób z chorobami oczu.
Ale, co ciekawe, traci swój cierpki smak, kiedy ją przemrozimy. Dlatego idealnie nadaje się do przetworów – można z niej przygotowywać soki, konfitury, nalewki. Nalewka im dłużej postoi, tym jest smaczniejsza. Ponadto idealnie rozgrzewa i „stawia na nogi”, kiedy czujesz, że dopada Cię przeziębienie. Zwykle, z podanych składników wychodzi około 4-5 butelek po 0,5l (w zależności od mocy nalewki).
Niezbędne składniki, które są potrzebne do przygotowania zdrowej i smacznej nalewki z aronii!
Zanim zabierzesz się za przygotowanie nalewki z aronii, to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. Przede wszystkim w Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników jak: 300 gram. aronii, 200 sztuk liści z wiśni, 2 litry zimnej wody, 2 płaskie łyżki kwasku cytrynowego, 3/4 kg cukru oraz 1/2 l spirytusu. Gdy upewnisz się, że masz wszystkie niezbędne składniki pora zabrać się za pysznej, zdrowej nalewki z aronii!
Przygotowanie zdrowej i smacznej nalewki z aronii!
Przede wszystkim aronię umyj, osusz i włóż do zamrażarki, wyjmij po 48 h. Potem umyj liście wiśni, a potem liście i aronię włóż do garnka i wlej wodę. Po czym, od momentu kiedy woda się zagotuje, odlicz 20 minut – po tym czasie zdejmij garnek z gazu. Następnie wywar przecedź przez gazę dwa razy,(nic nie wyciskasz, ile zleci Ci soku, tyle zostawiasz) dodaj cukier i mieszaj. Potem minimalnie zagotuj, tak by cukier się rozpuścił (pilnuj, by się nie zagotował) i studź. Dopiero na koniec dodaj kwasek cytrynowy i dolej spirytus. Następnie spróbuj, jak smakuje nalewka, po czym przelej ją do czystych i suchych butelek i odstaw w chłodne miejsce, by nalewka nabrała mocy.