Słodycze z owocami

Przepyszne ciasto czekoladowo - limonkowe

paź 17 2017

Nie ma chyba nic lepszego niż przepysznie czekoladowe, wilgotne ciasto z wybornym limonkowo - alkoholowym kremem. No cóż, nie bez powodu Nigella Lawson nazywana jest domową boginią. Trzeba przyznać, że połączenie kwaśnej, orzeźwiającej limonki z czekoladą to mistrzostwo smaku. Ponadto ciasto jest niesamowicie proste i szybkie do wykonania. Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego, jak przygotować pyszne, zdrowe i wegańskie ciasto czekoladowo-limonkowe. Przeczytaj go koniecznie!

 

Niezbędne składniki, które są potrzebne do przygotowania deseru, jakim jest pyszne, zdrowe i wegańskie ciasto czekoladowo-limonkowe


Zanim zabierzesz się za przygotowanie deseru, jakim jest pyszne, zdrowe i wegańskie ciasto czekoladowo-limonkowe to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. Przede wszystkim w Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników jak: 170 g gorzkiej czekolady, 150 g masła, 100 g cukru trzcinowego, 6 dużych jajek (L), 100 g mielonych migdałów, 4 łyżeczki ciemnego kakao, sok i skórka starta z jednej limonki (umytej i wyszorowanej szczoteczką) oraz cukier puder do posypania. Aby przygotować krem Margarita, musisz mieć: 250 g śmietany kremówki 36%, 60 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki (2 - 3 limonki), 60 g cukru pudru, 15 ml tequili (1 łyżka), 15 ml likieru Cointreau (1 łyżka), skórka starta z 2-3 limonek.



Przygotowanie deseru, jakim jest pyszne, zdrowe i wegańskie ciasto czekoladowo-limonkowe


Przede wszystkim musisz czekoladę połamać na małe kawałki, masło pokroić, rozpuścić czekoladę z masłem w kąpieli wodnej: przygotować garnek lub rondel z dopasowaną do niego wielkością metalową lub szklaną miską. Potem do garnka wlać trochę wody, zagotować, a miskę postawić na garnku z wodą. Po czym do miski wrzucić połamaną czekoladą i masło. Następnie podgrzewać mieszając do momentu rozpuszczenia się składników, zdjąć miskę, odstawić.

Gdy to zrobisz, to trzeba jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą, jasną masę, a kakao przesiać. Potem mielone migdały wymieszać z kakao i delikatnie wmieszać do masy jajecznej, najlepiej przy pomocy szpatułki. Następnie dodać przestudzoną czekoladę, sok i skórkę startą z limonki i wymieszać. Potem piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C, przelać masę do przygotowanej formy i piec 35 - 40 minut. Po czym wyjąć ciasto z piekarnika, postawić na kratce do ostudzenia, odczekać 2 minuty i szczelnie przykryć wierzch ciasta ściereczką.

Aby zrobić krem, musisz śmietanę ubić na sztywno, sok wymieszać z cukrem pudrem i alkoholem. Potem wlewać stopniowo mieszankę soku z alkoholem do ubitej śmietany cały czas ubijając. Następnie przełożyć krem do niedużej miseczki i posypać startą skórką z limonki. I gotowe!

Udostępnij