Ciasto czekoladowo-bananowe
Chyba każdy z nas lubi mocno czekoladowe, bardzo sycące ciasto z samych zdrowych składników. Jest to wręcz czysta przyjemność. Ciasto będzie przygotowane bez jajek, laktozy, cukru, 100 % wegańskie, bezglutenowe i w dodatku bardzo smaczne! Mało tego, dodam jeszcze, że robi się je naprawdę szybko i prosto. Ponadto ciasto ładnie się kroi, nie kruszy się i długo zachowuje świeżość.Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego, jak przygotować pyszne, zdrowe i wegańskie ciasto czekoladowo-bananowe. Przeczytaj go koniecznie!
Niezbędne składniki, które są potrzebne do deseru, jakim jest pyszne ciasto czekoladowo-bananowe
Przede wszystkim w Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników jak: 500 gram. bardzo dojrzałych bananów bez skórki (zwykle jest to 900 gram. bananów ze skórką), 150 gram. suszonych daktyli, 200 gram. mąki ryżowej, 50 gram. ciemnego kakao, 120 mililitrów oleju kokosowego lub oleju z pestek winogron, 100 gram gorzkiej czekolady o dużej zawartości kakao (najlepiej 70%) oraz 60 gram. drobnych rodzynek. Poza tym koniecznie powinieneś się zaopatrzyć także w takie produkty jak: jedna łyżka soku z cytryny, jedna łyżeczka cynamonu, dwie łyżeczki ekstraktu z wanilii, jedna i pół łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu), pół łyżeczki sody oczyszczonej oraz wiórki kokosowe do posypania wierzchu ciasta i wysypania boków foremki i olej do posmarowania boków foremki.
Przygotowanie deseru, jakim jest pyszne ciasto czekoladowo-bananowe
Mąkę musisz wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem, a daktyle wrzucić do miseczki i zalać wrzątkiem tylko tyle by woda je przykryła. Dopiero, gdy zmiękną i napęcznieją, mocno je odcisnąć na sitku, odstawić do przestygnięcia. Potem banany pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować z olejem, daktylami i sokiem z cytryny na gładką masę. Po czym podłużną foremkę do pieczenia o wymiarach 25x 2 cm wyłożyć papierem do pieczenia, krótsze boczki posmarować olejem i posypać wiórkami kokosowymi.
Następnie piekarnik rozgrzać do temperatury 175°C. Gdy to zrobisz, to należy masę bananową przelać do miski i stopniowo wsypywać suche składniki mieszając dokładnie masę dużą łyżką lub szpatułką. Potem wlać ekstrakt z wanilii, wymieszać, a czekoladę posiekać na mniejsze kawałki i dodać do masy. Po czym dodać rodzynki, a całość dokładnie wymieszać. Następnie trzeba przełożyć ciasto do przygotowanej foremki, wygładzić wierzch. Natomiast wierzch ciasta posypać obficie wiórkami kokosowymi. Całość piec około 50 minut, do momentu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Potem wyjąć, lekko ostudzić, następnie wyjąć ciasto z foremki i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. I gotowe! Smacznego!