Domowe wina i nalewki

Śliwkowe wino na dwa sposoby

paź 9 2017

Wina tak zwane owocowe, czyli zrobione z innych, niż winne grona owoców są mniej popularne od tych tradycyjnych. Jednak wino ze śliwek ma grono swoich amatorów, bo pasuje do wielu potraw i zachwyca niecodziennym aromatem.


Wino ze śliwek węgierek (12%)


Potrzebujemy:
7,5 kg śliwek węgierek
4,5 litra wody
1,7 kg cukru
opakowanie drożdży winnych
pożywka dla drożdży
3 ml pektopolu

Owoce powinny być dojrzale i soczyste, na początku myjemy je, przekrajmy na pół i pozbywamy się pestki. Kroimy jeszcze raz na 2 mniejsze części. Ćwiartki owoców zasypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę. Po upływie tego czasu śliwki zalewamy wrzątkiem i dodajemy pektopol. Starannie mieszamy. Całą owocową masę pozostawiamy do wystygnięcia.
Jeśli śliwki już ostygną, dodajemy do nich cukier, wodę i uprzednio przygotowaną matkę drożdżową oraz pożywkę dla drożdży. Przekładamy do pojemnika fermentacyjnego i zostawiamy na 5 dni. Codziennie musimy zajrzeć do naszego wina, żeby przemieszać całą miksturę.
Po 5 dniach na powierzchni wina powinny znaleźć się skórki śliwek, które należy zebrać i odcisnąć. Wino przelewamy do balona, zatykamy korkiem z rurką fermentacyjną i zostawiamy na cały miesiąc. Po upływie 30 dno zlewamy znad osadu. Wino musi odczekać rok, żeby dojrzało.


Wino z mirabelek (16%)


Składniki:
8 kg śliwek mirabelek
3,8 litra wody
2,3 kg cukru
opakowanie drożdży winnych
pożywka dla drożdży
3 ml pektopolu

Przygotowanie jest podobne do procedur, jakie wykonujemy przy robieniu wina ze śliwek węgierek. Myjemy śliwki, przekrajmy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. Takie owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę. Następnie śliwki zalewamy wrzątkiem, dodajemy pektopol i mieszamy. Zostawiamy do ostygnięcia.
Resztę cukru i napoju dzielimy na dwie równe porcje. Pierwszą z nich dodajemy od razu, druga dopiero po 5 dniach. Dodajemy wodę, cukier oraz matkę drożdżową i pożywkę dla drożdży. Przekładamy wszystko do pojemnika fermentacyjnego i zostawiamy na 5 dni. Codziennie sprawdzamy, jak ma się nasze wino i mieszamy przynajmniej raz dziennie.
Po 5 dniach na powierzchni pojawią się skórki śliwek, które należy wyłowić i odcisnąć. Wino przelewamy do balona, dodajemy resztę cukru oraz wody i zatykamy korkiem z rurką fermentacyjną. Pozostawiamy na 2 miesiące, wtedy zlewamy znad osadu. Wino jest gotowe po 12 miesiącach.

Udostępnij